top of page

Sluta säg åt mig att vara tacksam!

Det är lite störande, eller hur? Att exakt ALLA yogalärare och livscoacher hela tiden pratar om hur kraftfullt tacksamhet är.


Särskilt när livet emellanåt känns fyllt av oavbrutna problem, dåliga nyheter och överväldigande.


Men vet du vad som är ännu mer störande? Att dem har rätt!


Tacksamhet är så kraftfullt när det kommer till att förbättra ditt mående! Alldeles för kraftfullt för att jag inte ska fortsätta understryka vikten av det och mer eller mindre predika om det.


Här är ett personligt exempel från mitt hem just nu:

Jag har precis flyttat till Sydafrika för vintern och saker går inte lika smidigt som det gör i Sverige alltid. Bland annat har vi strömavbrott flera timmar varje dag. Vi gick flera dagar utan nätverk här hemma trots att vi var lovade nätverk från dag ett. Och vi har bara fått en hemnyckel som gör att vi ständigt måste planera vem som går hemifrån och kommer hem när/hur osv. Och som pricken över i:et så tog det mig 2 timmar av min morgon igår att åka och hämta (den gyllene) nyckeln som min kille tog med sig till andra sidan av stan (vi båda glömde att han skulle ge den till mig under frukosten vi hade ute).

Men det här är vad jag kom fram till när jag satt på bussen och zoomade ut från mina dagliga störningsmoment:

Vilken tur att jag har tak och väggar runt om mig hemma, en egen toalett och dusch inomhus, massor av handdukar, toalettpapper, en tvättmaskin, två minuter till närmsta mataffär där jag har råd att köpa det jag behöver för att må bra och slipper gå hungrig om dagarna, en garderob full av flera rena klädbyten, osv. osv. osv.


Jag har rest och bott i flertalet utvecklingsländer, och jag känner personligen många människor som inte kan säga dessa saker om sina liv. Många som varken har tillgång till rent vatten eller hela tak över sina huvuden om natten. Jag påminns dessutom om det dagligen här i Sydafrika där antalet uteliggare är högt och klasskillnader är extrema. Och inte undgår det väl någon hur tufft människor har det runt om i världen just nu.

Tyvärr vore det inte särskilt produktivt eller hjälpsamt att använda den faktan för att skämmas eller skrämma upp mig själv över mina privilegium i livet, men det kan var oerhört kraftfullt att omformulera hela upplevelsen.

Och det gjorde det för mig när jag satt på bussen igår, och zoomade ut lite. Från mitt klagande. Det tog mig från "stackars mig" till "lycklig mig" på några sekunder och det bar mig genom resten av dagen!


Hur fungerar det? Just det! Genom tacksamhet. För TACKSAMHET för oss till närvaro – just här, just nu. Vi tänker inte på det förflutna, vi oroar oss inte för framtiden. Vi funderar istället på "vad som är".


Att vara tacksam tar vårt sinne till vad som går bra och vad vi har, snarare än att fokusera på vad vi inte har och vad som inte går bra. Det skapar en positiv förändring i vårt tillstånd och minskar ångest och stress.

Tacksamhet är en integrerad del av yoga och jag tar alltid med mig denna praktik in i mina klasser. Det är så kraftfullt.

Prova nästa gång något gör dig grinig. Och hör av dig om det fungerade!


Ps.Jag har dessutom laddat upp en ny meditation: "Tacksamhet" på www.fanniesyoga.com/medlem där jag guidar dig genom en tacksamhetsövning - prova på medlemskapet i 7 dagar så får du bla. tillgång till den videon (bland många fler!).


Namaste,

Fannie

44 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page